Ben je een empaat of hoog sensitief?

 

Empaat:

een persoon die in staat is de emoties of fysieke symptomen van anderen te voelen, zelfs als zij zelf niet door dezelfde situatie of gebeurtenissen gaan.

Hoog sensitief:

wordt gebruikt om een persoon te beschrijven die een hoog zintuiglijk bewustzijn heeft en zich vaak extreem emotioneel voelt of afgestemd is op zijn omgeving.

Geschat wordt dat ongeveer 15-20 procent van de bevolking zeer gevoelig is en nog eens 2-3 procent van de bevolking empathisch is.

De term ’empaat’ wordt steeds populairder, maar velen zijn in de war over wat het eigenlijk betekent en verwarren het met iemand die hooggevoelig is.

Empathisch zijn is net zoiets als helder voelende vermogens hebben, terwijl een hoog sensitief persoon meer te maken heeft met verbeterd zintuiglijk bewustzijn.

Simpel gezegd: empaten nemen energie op, terwijl hoog sensitieve mensen zintuiglijke prikkels oppikken.

Het verschil is belangrijk omdat degenen die hoog sensitief zijn, kunnen leren om hun energie te beschermen met behulp van verschillende mindfulness manieren, maar empaten moeten echt leren hoe ze hun talenten kunnen benutten en ze naar iets diepers kunnen kanaliseren.

De eigenschappen van een empaat.

 • Mensen voelen zich op hun gemak bij het vertellen van hun persoonlijke verhalen en geven vaak commentaar op hoe goed ze zich voelen nadat ze met je hebben gesproken, maar meestal voel je je slechter nadat je met ze hebt gesproken.
 • Je ervaart pijntjes en kwalen die ook worden ervaren door je dierbaren of de mensen om je heen.
 • Als je in de buurt van anderen bent, kun je bepaalde energieën en emoties oppikken, maar als je alleen bent, voel je een gevoel van kalmte en normaliteit.
 • Je hebt moeite om je te concentreren als anderen in de buurt zijn, of je voelt je gemakkelijk overweldigd als je bij anderen rondhangt, vooral op drukke plaatsen.
 • Sommige mensen lijken door jou geïntimideerd omdat ze kunnen voelen dat je er dwars doorheen kunt kijken.
 • Je begrijpt of ziet veel van wat anderen doormaken en lijkt meer te weten dan je mondeling is verteld.
 • Je kunt de emoties van anderen onmiddellijk detecteren en absorberen en ze op fysiek niveau voelen.
 • Als je in de buurt bent van bepaalde mensen, merk je dat je je anders gedraagt of dingen doet die je normaal niet zou doen.
 • Je vindt het moeilijk om door je eigen gevoelens en emoties te navigeren en erachter te komen waarom je je op een bepaalde manier voelt.
 • Je voelt je op een bepaalde manier, maar hebt geen idee waarom, alleen om erachter te komen dat iemand die dicht bij je staat dezelfde emoties doormaakt.

In astrologie hebben empaten hun maan meestal in een waterteken of een andere gevoelige plaatsing.

Vergelijk dit met de eigenschappen van een hooggevoelig persoon:

 • Je voelt je emoties of de emoties van anderen op een dieper niveau.
 • Je hebt de neiging meer reactief te zijn dan normaal in emotionele situaties. Velen zullen je ervan beschuldigen overdreven dramatisch te zijn of dat je moet kalmeren.
 • Je hebt de neiging om dingen heel persoonlijk op te vatten en bent snel beledigd of ontevreden over de gedachten en acties van anderen.
 • Je doet liever dingen alleen en vermijdt om in groepen rond te hangen.
 • Het is moeilijker om beslissingen te nemen omdat je je meer bewust bent van de mogelijke uitkomsten.
 • Je hebt het vermogen om de fijnere details in je omgeving op te merken en bent vaak gevoelig voor ruis, kleuren en andere prikkels.
 • Je hebt moeite met het kijken naar enge of gewelddadige films en wordt gemakkelijk geraakt door emotionele scènes.
 • Je hebt de neiging om vaker te huilen en kan soms worden getriggerd om te huilen als anderen huilen.
 • Je bent vaak beleefder en meer gewetensvol dan normaal doordat je je meer bewust bent van je omgeving.
 • Vaak is er een neiging om angst te ontwikkelen, vooral in sociale situaties.

In astrologie heeft een zeer gevoelig persoon meestal veel planeten in watertekens.

Of je nu een empaat of een hoog sensitief persoon bent (of een beetje van beide), er zijn manieren waarop je je gevoelens kunt kalmeren, zoals het aanleren van een aantal mindfulness oefeningen, het beoefenen van meditatie en het stellen van stevige grenzen met anderen.

Als empaat vind je deze praktijken misschien een beetje uitdagender. In plaats daarvan kun je er baat bij hebben om op een energetisch niveau te werken in plaats van op een emotioneel of psychologisch niveau.

Probeer je etherische lichaam te reinigen, vaak met behulp van salie, een beschermend edelsteen bij je dragen, of zoek misschien zelfs naar verschillende vormen van energetische genezing. Je kunt je capaciteiten ook kanaliseren in paranormaal bewustzijn of ontwikkeling.

Een empathisch of hoog sensitief persoon zijn, is zeker iets dat je in je voordeel kunt gebruiken en hoe meer je je vaardigheden onder de knie krijgt, hoe gemakkelijker ze te beheren zullen zijn.

Aan het eind van de dag worden we allemaal beïnvloed door de emoties, gedachten en gevoelens van anderen, of we het ons nu realiseren of niet. Onze energie is niet beperkt tot de grens van ons fysieke lichaam en hoe meer we dit idee aanboren en groeien in bewustzijn, hoe meer we het kunnen gebruiken om ons potentieel te realiseren.

LEES HIER OVER SPIRITUALITEIT