De jaguar

Het jaguar geestesdier is de poortwachter van alles wat onbekend is.

De jaguar, een mystieke totem, biedt lessen over het terugwinnen van je innerlijke kracht door je innerlijke kernenergie te laten ontwaken (ook wel Kundalini genoemd).

Wanneer de geheimzinnige, gracieuze jaguar in je leven komt, is het tijd om oude problemen op te lossen en plaats te maken voor een spirituele wedergeboorte.

Het begrijpen van de donkere kant van het leven is wat dit krachtige dier totem zijn mysterie biedt. Met begrip komt het vermogen om verandering en de vele cycli van het leven te omarmen.

Degenen die de jaguar als hun krachtdier hebben, zijn gepassioneerd, zelfverzekerd en hebben een dieper begrip van het leven.

Degenen met dit katachtige geestesdier als hun gids zijn vaak in staat om verandering met gratie en waardigheid te omarmen, zijn geneigd creatief te zijn, het grotere geheel gemakkelijker te zien en hun intuïtie zonder aarzelen te laten leiden.

Jaguar symboliek

De jaguar wordt vaak gezien als een symbool van leven en kracht.

Bijkomende betekenissen voor deze totem zijn onder meer:

  • Moed
  • Dapperheid
  • Loyaliteit
  • Kracht
  • Vruchtbaarheid
  • Geestelijke kracht
  • Hechtheid
  • Schoonheid
  • Verjonging

Jaguar als zowel zon als maan

Hoewel deze gracieuze maar woeste kat ooit in verband werd gebracht met de zon, zoals in de Maya cultuur, is hij ook in verband gebracht met de maan.

Als beschermer moedigt de moederlijke jaguar ons aan om de kracht van het onbekende te omarmen als katalysator om onze angsten los te laten.

Jaguar en communicatie

Jaguars hebben grote poten en een brede kop met zeer sterke kaken. Ze doden hun prooi vaak door met één snelle hap de schedel te doorboren.

In tegenstelling tot leeuwen en tijgers, gromt de jaguar in plaats van brullen.

Mensen met dit geestdier hebben over het algemeen een goede communicatie, maar hun woorden kunnen de neiging hebben anderen uit elkaar te snijden, te scheuren en te verscheuren. Het aanleren van correcte communicatieve vaardigheden is erg belangrijk voor deze mensen.

LEES HIER OVER DE LEEUW

Culturele en religieuze prominentie van de Jaguar

Vereerd in Mexicaanse, Zuid- en Midden-Amerikaanse culturen als een god, wordt de jaguar geassocieerd met royalty en de minder dan koninklijke aspecten van de menselijke samenleving, zoals oorlog.

In de Maya cultuur werd het jaguar krachtdier gezien als symbolisch voor duisternis en de onderwereld.

In veel stammen, zoals in de Maya samenleving, was de jaguar de kracht die de mens verbonden hield met alle elementen die structuur, balans, fundering en energie aan zijn leven bieden, inclusief vruchtbaarheid, de aarde en de duisternis van de onderwereld.

Samen met de Azteken en Maya’s bouwden de Inca ook tempels voor de jaguar.

De Jaguar In Folklore

Door oude culturen heen was het karakter van de jaguar totem veelzijdig als het ging om het vertellen van verhalen. Van bedrieger tot machtige leider en krijger, de jaguar werd ook wel eens gezien als een vorm veranderaar.

In sommige Zuid- en Midden-Amerikaanse stammen is het niet ongebruikelijk dat er verhalen zijn over jaguars die van vorm veranderden in menselijke vorm om zich te vermengen en zich voort te planten met menselijke vrouwen.

In de Maya cultuur vertegenwoordigde de jaguar de buitenstaander. De grote kat was een heilige figuur die buiten de grenzen van de gestructureerde samenleving leefde en werd beschouwd als de ‘heer van de dieren’.

Jaguar en je wensen

De jaguar wordt ook in verband gebracht met de Romeinse god Bacchus. Volgens de legende zouden panters Bacchus hebben verzorgd.

In sommige afbeeldingen rijdt hij ook op een wagen getrokken door jaguars. Hoewel Bacchus vaak wordt beschouwd als de god van de wijn, wordt hij ook in verband gebracht met het loslaten van verlangens.

De panter is ook een symbool van onderbewuste driften en verlangens.

Zowel de Azteken als de Maya’s spraken over de kracht om half jaguar en half mens te worden.

Volgens deze culturen kan een persoon die half jaguar en half mens kan worden, al zijn culturele beperkingen en remmingen kwijtraken. Zo iemand kan eindelijk handelen naar zijn verborgen verlangens.

Wanneer Jaguar je dromen binnenkomt

Een jaguar in je droom zien, is een teken van agressiviteit, emoties en levenskracht. Als beschermer kan de aanwezigheid van de totem betekenen dat het tijd is om nader te bekijken waar je je in het leven bevindt.

De sleutel tot groei en volwassenheid is het vermogen om verandering te omarmen en verandering kan niet plaatsvinden zonder de dood.

Dit overlijden hoeft niet per se een fysieke dood te betekenen, maar het kan het einde zijn van een relatie, een situatie of gewoon je beslissing om niet door te gaan met dezelfde oude gewoonten.

Wanneer een jaguar je dromen binnensluipt, is het misschien tijd om je wonden te likken, een beetje te grommen en verder te gaan.

Pas de gratie en het vertrouwen van de jaguar toe om positieve veranderingen aan te brengen die het beste bij jou passen.