De pauw

Het pauw geestesdier is de belichaming van schoonheid. Dit gracieuze krachtdier biedt lessen over eigenliefde, eer, integriteit en het belang van het aangaan van de uitdagingen van het leven en het onbekende met moed en vertrouwen.

Wanneer de pauw gracieus je leven binnenkomt, kun je een tijd van wedergeboorte ingaan.

Individuen wiens krachtdier de pauw is, hebben een stevige verbinding tussen het verleden en het heden en erkennen het effect ervan op de toekomst. Ze zien meteen het belang van integriteit en eer in.

Zelfverzekerd in alles wat ze doen, erkennen degenen met een pauw totem ook de behoefte aan luchthartigheid en gelach.

Pauw symboliek

Gewoonlijk wordt de totem van een pauwdier geaccepteerd als symbolisch voor integriteit en verjonging. Daarnaast vertegenwoordigt dit trotse lid van de fazantenfamilie ook:

 • Schoonheid
 • Balans
 • Wijze visie
 • Ontwaken
 • Onsterfelijkheid
 • Spiritualiteit
 • Zelfvertrouwen
 • Bewustwording
 • Leiderschap
 • Eigenliefde
 • Opstanding
 • Lachen om het leven

De pauw boodschap van balans en fundament

Zoals alles is het gemakkelijk om verstrikt te raken in het goede en het risico te nemen het te ver te gaan.

Terwijl de pauwtotem je begeleidt om zelfliefde en zelfvertrouwen te omarmen, sta jezelf dan niet toe arrogant, ijdel of ongenaakbaar te worden. Het is de sleutel om een delicaat evenwicht tussen vertrouwen en nederigheid te bewaren.

Balans wordt verkregen door een sterke basis te hebben. Degenen die de mystiek van de pauw bestuderen, moeten op de voeten letten.

De voeten zijn ons fundament en ondersteuningssysteem. Pauwen hebben scherpe, krachtige sporen van het middenvoetsbeentje, ook wel bekend als ‘doornen schoppen’.

Ze gebruiken deze om zich te verdedigen tegen roofdieren. Hun benen zijn sterk en ze hebben drie sterke tenen naar voren en één naar achteren.

Welke boodschap over evenwicht en het hebben van een sterke basis brengt de pauw naar je toe?

De pauw en de feniks

Historisch gezien stellen sommige tradities het pauw geestesdier gelijk aan de feniks, een mythische vogel waarvan wordt gezegd dat hij is verrezen uit de as van de brandstapel en herboren zal worden.

Waarom de vergelijking?

Net als de feniks straalt de pauw zelfvertrouwen uit en moedigt hij aan om het oude af te werpen om plaats te maken voor het nieuwe. Een andere reden is dat de pauw van alle vogels qua uiterlijk het meest op de feniks lijkt.

LEES HIER OVER DE VLEERMUIS

Pauw religieuze en culturele betekenissen

In het hindoeïsme wordt de pauw geassocieerd met Lakshmi, de godin van welvaart en rijkdom. Net als Lakshmi staat het pauwkrachtdier over het algemeen symbool voor geduld, welwillendheid en mededogen.

Evenzo wordt in de Aziatische spiritualiteit de pauw geassocieerd met de godin Kwan-yin. De pauwtotem heeft vergelijkbare eigenschappen in de Aziatische traditie, waaronder mededogen, goede wil en goedhartigheid.

Christelijke tradities stellen de eigenschappen van vernieuwing, verjonging en onsterfelijkheid van het pauwkrachtdier gelijk aan elementen van de christelijke doctrine en leer, zoals Christus ‘dood en opstanding’.

In Egypte werd de pauw geassocieerd met de zonnegod en het oog van Horus. Dit was hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het patroon van wat lijkt op ‘ogen’ op de veren. Een andere reden waarom de pauw zo vereerd werd in Egypte, is omdat de pauw giftige slangen vernietigde.

Pauw’s ware kleuren

Je innerlijke waarheid omarmen en je ware kleuren laten zien, kan een punt van inspiratie en troost zijn voor degenen om je heen. Geef het goede voorbeeld.

Belofte maakt schuld. Het is de constante gratie en het vertrouwen van de pauw dat aandacht en bewondering trekt.

De iriserende blauwgroene kleur van de pauwenveren wordt vaak in verband gebracht met royalty’s en de eigenschappen van zelfvertrouwen en leiderschap. Het kenmerkende patroon van “ogen” op de veren wordt geassocieerd met visie en wijsheid.

De pauw in helende tradities

Sjamanistische tradities nemen vaak pauwenveren op in hun rituelen en ceremonies vanwege hun helende en beschermende eigenschappen. Als symbool van zuiverheid, zijn pauwenveren van oudsher op wonden geplaatst of vastgebonden om gif en negativiteit te onttrekken.

De pauw in dromen

Het zien van een pauw in je dromen is over het algemeen een goed voorteken. Met het oog op een lang leven en verjonging, is het misschien tijd om een stap terug te doen en te onderzoeken waar je je in het leven bevindt en waar je heen wilt.

Dromen van een pauwgeest dat roept of krijst, kan erop wijzen dat je misschien te hard probeert om een statement te maken, probeer het misschien wat te verzachten.

De reden hiervoor is dat pauwen normaal gesproken rustige vogels zijn die alleen ‘alarm slaan’ als er iets mis is of als ze onder onnodige stress staan.

Met vertrouwen zijn schoonheid en ware kleuren tonen is één ding, maar maak van jezelf geen spektakel.

Aan de andere kant kan de aanwezigheid van dit gracieuze krachtdier in dromen ook voorspellen dat je in de gaten wordt gehouden.